Επιλέξτε το ιδανικό τροφοδοτικό για τον υπολογιστή σας

PCtech-Blog-epilogi-trofodotikou-ypologist
Τι Πρέπει να Προσέξουμε

Ένα κακό η χαλασμένο τροφοδοτικό μπορεί να καταστρέψει τον υπολογιστή μας , να καψει τη μητρική ακόμα ναι να πάρει φωτιά προκαλώντας μεγάλη ζημια. Παρακάτω θα περιγραψουμε εναν τυπικό οδηγό γιά το πως και με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε το ιδανικό τροφοδοτικό για τον υπολογιστή μας . Στη πλειοψηφια των περιπτώσεων το τροφοδοτικό που θα χρειαστούμε είναι τύπου ATX και σε αυτού του τύπου θα αναφερθούμε. Κατ αρχήν να πούμε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε.

Πιστοποιήση 80 Plus

Yπάρχουν διάφορες πιστοποιήσεις που μπορεί να έχει ένα τροφοδοτικό. Η πιο γνωστή είναι η 80 Plus, η οποία πιστοποιεί την αποδοτικότητα ενός τροφοδοτικού. Οι πιστοποιήσεις 80 Plus λοιπόν διαθέτουν 6 κατηγορίες, με την καλύτερη να είναι το Titanium, και κατεβαίνοντας έχουμε Platinum, Gold, Silver, Bronze, και σκέτο 80 Plu

PCtech-Blog-epilogi-trofodotikou-ypologist
Αποδοτικότητα

Ας πούμε ότι έχουμε ένα τροφοδοτικό 500 Watt με αποδοτικότητα 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τροφοδοτικό για να μας δώσει 500 Watt σε πλήρη ισχύ, θα πρέπει να τραβήξει τα διπλά, δηλαδή 1000 Watt. Τα υπόλοιπα 500 Watt θα απελευθερωθούν ως θερμότητα στο περιβάλλον.

PCtech-Blog-epilogi-trofodotikou-ypologist

Αν ένα άλλο 500 Watt τροφοδοτικό έχει απόδοση 80%, τότε για να μας δώσει 500 Watt, θα τραβήξει 625 Watt.

PCtech-Blog-epilogi-trofodotikou-ypologist

Και τα δύο αυτά τροφοδοτικά δίνουν σε εμάς την ίδια ισχύ. Και τα δύο θα καταφέρουν να σηκώσουν τον εξοπλισμό μας. Όμως το ένα καίει 1000 Watt για να το πετύχει αυτό, και το άλλο καίει 625 Watt. Στην πρώτη περίπτωση καίμε περισσότερο ρεύμα και σπαταλάμε τζάμπα ενέργεια. Κατά συνέπεια, όσο πιο αποδοτικό είναι το τροφοδοτικό, τόσο λιγότερο ρεύμα θα κάψουμε σε βάθος χρόνου, και τόσο το καλύτερο για το περιβάλλον.

Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα, ένα τροφοδοτικό που έχει πιστοποιηθεί με 80 Plus Bronze σημαίνει ότι στο 100% του φορτίου του έχει αποδοτικότητα 81%. Στο 50% του φορτίου του έχει 85%, και στο 20% του φορτίου του 81%. Η πιστοποίηση αυτή δηλαδή ελέγχει ένα τροφοδοτικό σε τρία διαφορετικά φορτία. Εξαίρεση η κατηγορία Titanium, όπου μετράει και σε 10% φορτίο.

PCtech-Blog-epilogi-trofodotikou-ypologist

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε είναι αν το τροφοδοτικό μας θα είναι modular που σημαίνει ότι όλα τα καλώδια είναι αποσπώμενα, η Full Wired που σημαίνει ότι όλα τα καλώδια είναι μόνιμα ενσωματωμένα πάνω στο τροφοδοτικό. Στη πρώτη περίπτωση γλιτώνουμε χώρο στο κουτί ενώ στη δεύτερη τα καλώδια που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, αναγκαστικά θα τα στριμώξουμε κάπου στο κουτί.

PCtech-Blog-epilogi-trofodotikou-ypologist
Ισχύς

Αρκετοί χρήστες μπερδεύονται όταν πρόκειται για την ισχύ ενός τροφοδοτικού. Νομίζουν ότι επειδή ένα τροφοδοτικό είναι 1000 Watt, αν το βάλουμε σε ένα μικρό σύστημα, θα καίει τζάμπα τα 1000 Watt. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η ονομαστική ισχύς ενός τροφοδοτικού αναφέρεται στη μέγιστη ισχύ που μπορεί να δώσει. Αν το hardware μας τραβάει 200 Watt, το τροφοδοτικό θα δώσει 200 Watt. Αν τραβάει 500 Watt, θα δώσει 500 Watt. Αν τραβάει παραπάνω από όσα μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό, τότε ο υπολογιστής δεν θα λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να φροντίσουμε εξαρχής τα Watt του τροφοδοτικού να επαρκούν για το σύστημα που θέλουμε να στήσουμε. Περισσότερα Watt δεν μας πειράζουν. Λιγότερα Watt θα είναι πρόβλημα. Ο πιο γρήγορος τρόπος να υπολογίσουμε τα Watt που χρειαζόμαστε, είναι με έναν PSU Calculator. Τα πιο ενεργοβόρα κομμάτια του υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών. Οπότε αρκεί να βάλουμε αυτά τα δύο στη σελίδα του PSU Calculator.

Πηγή: PCSTEPS.GR

Προσθήκη στη Wishlist
Προσθήκη στη Wishlist
59,99
Προσθήκη στη Wishlist
Προσθήκη στη Wishlist

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *